North Sea String Quartet (NL)

1 december, 19:00
Blackbox, Dergårdsgymnasiet, Lerum

Om konserten

Ordinarie pris:

200,00 kr

Dela:

Om konserten

North Sea String Quartet från Nederländerna har sedan bildandet 2016 etablerat sig som en av Europas mest mångsidiga stråkkvartetter. Dess blandning av världsmusik, egna kompositioner och improvisation, har definierats som folk-fusion. Du möter fyra kreativa själar som kombinerar sin fulla potential och skilda musikaliska bakgrunder och skapar en unik ljudbild och spelglädje. Detta blir en konsert utöver det vanliga.

Man kanske kan kalla det för kammarjazz, men medlemmarna i North Sea String Quartet är de sista som försöker begränsa beskrivningen av sin musik. Som improviserande musiker verksamma på den holländska och internationella musikscenen är de influerade av klassisk musik, världsmusik och folkmusik. De är fyra kreativa hjärnor som kombinerar sina olika musikaliska bakgrunder för att skapa kvartettens musik, och har mycket roligt när de gör det.

Kvartetten består av violinisterna Pablo Rodriguez och George Dumitriu, violisten Yanna Pelser och cellisten Thomas van Geelen. Förutom sin klassiska bakgrund delar de en passion för folkmusik från Sydamerika, Europa och Afrika, samt jazz och improvisation. Med hjälp av innovativa speltekniker lyckas de översätta dessa musikaliska världar till stråkkvartetten. De uppträdde på stora festivaler och arenor i och utanför Nederländerna.

North Sea String Quartet slår ofta ihop sina kreativa krafter med andra artister. De har gjort ett program med brasiliansk musik med sångerskan Lílian Vieira. De har samarbetat med den amerikanske sångaren och violisten Roland Satterwhite, vilket bl.a. resulterade i den Delta Blues-inspirerade EP:n ”Songs for Flying” (2019). Med gitarristen Javier Infante spelade de in det nordafrikanska och kanariska albumet ”Electric Amazigh” (2021).

Förutom att uppträda lägger kvartettens medlemmar stort värde på att inspirera nästa generation stråkspelare. De har lett flera workshops om improvisation för unga musiker i och utanför Nederländerna och har arbetat flera gånger med ungdomsorkestern Barrios Orquestados från Kanarieöarna. 2019 grundade de tillsammans med den världsberömda jazzviolinisten och pedagogen Tim Kliphuis Academy of Improvising Strings, en årlig workshophelg i Nederländerna, med en första upplaga speciellt för tonåringar 2022.

Arrangeras i samarbete med Knutpunkt: https://www.knutpunkt.com/

 

Hämta affisch som PDF

Bli medlem redan idag

Främja musikutbudet i Lerum, få rabatt på dina biljetter, påverka inriktningen på evenemang som vi arrangerar!

Andra konserter

Barn och Ungdom

Boulevardteatern

7 oktober  10:00
Höjdenhemmet, Lerum

19 oktober, 19:00
Dergårdsteatern, Lerum

22 oktober, 19:00
Equmeniakyrkan, Lerum