2013-11-24 - Stipendiekonsert BBB + Nisse Landgren

Årets stipendiefest ger det bästa

av Nils Landgren och Bohuslän BB


Sedan ett decennium tillbaka har det bjudits på julkonsert i samband med kommunens utdelning av kulturpris och -stipendier. I år blir det en annorlunda stipendiekonsert när Jazz i Lerum presenterar produktionen Det bästa av Nils Landgren & Bohuslän Big Band.

Söndagen den 24 november hålls konserten i Dergårdsteatern. Som alltid inleds den årliga kulturfesten av Lerums kommuns stipendieutdelning och glöggmingel i foajén innan konserten tar vid.


Nils Landgren tarvar knappast någon presentation. Hans karriär som trombonist tog fart på 80-talet via jobbet med Björn Skifs och låten “Hooked on a feeling”. Ganska snart hade Nils Landgren etablerat sig som den ledande trombonisten i Sverige inom jazz, rock, soul, hip-hop och storbandsjazz. Han har spelat in minst 500 skivor med artister som ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard “Pretty” Purdie, Wyclef Jean and Herbie Hancock.


För sex år sedan blev Nils Landgren konstnärligt ledare för Bohuslän Big Band. Det har lett till en rad frukbara samarbeten med olika solister inom olika musikgenrer. Lerumsborna fick för övrigt njuta av Bohuslän Big Band förra året när de gjorde en stor turné med Wermland Operas stora symfoniorkester och svensk folkmusik arrangerad av Magnus Lindgren. Så många personer har aldrig tidigare varit på Dergårdsscenen samtidigt.


Den här mörka novemberkvällen bjuder på musik från Nils Landgrens tid med Bohuslän Big Band. BBB och Landgren har tänjt på gränserna för vad som är möjligt att rymma i ett storband och resultaten blir en spännande repertoar där ingen lämnas oberörd av den energifyllda och osedvanligt svängiga musiken.  Här finns plats för alla ytterligheter som när James Brown eller Thad Jones möter det återhållsamma och vackra i Kurt Weill och Cole Porter. Det hela blandas med svenska toner som t ex Vem kan segla förutan vind och Noctürne. Det blir en högtidsstund för alla som värnar om den levande musiken.


Stipendiekonserten i Lerum är en del i en större turné där bandet tillsammans med Nils Landgren plockat ihop det bästa från åren tillsammans.


Biljetter säljs på Ticnet och KomIn. För er som bara vill delta i glöggminglet och närvara vid stipendieutdelningen är det som som alltid kostnadsfritt.