20130323 - Hanne Boel och Jacob Karlzon, Eric Gadd & Bohuslän Big Band

Jazz i Lerum presenterar
Eric Gadd & BBB i dubbelkonsert
med Hanne Boel och Jacob Karlzon


Eric Gadds musik har hyllats sedan det första albumet släpptes i början av nittiotalet. Tjugo år och elva album senare står han på scenen tillsammans med Bohuslän Big Band  i en vårturné  som landar hos föreningen Jazz i Lerum nu på söndag, den 24 mars, i en konsert förlagd till Partilles kulturhus Kulturum.


Men Gadd och BBB är inte kvällens enda musiker. Danska danska sångerskan Hanne Boel och Jacob Karlzon, en av Sveriges bästa jazzpianister står för det inledande setet. En duo som vet hur man trollbinder sin publik.


Det är omöjligt att tröttna på Bohuslän Big Band som under Nils Landgrens konstnärliga ledning om och om igen lyckas både förnya sig och samtidigt värna om den musikaliska traditionen. Bandet har flera gånger tidigare gästat Jazz i Lerum. Men koncepten är olika från gång till gång. Spännande gästartister, solister och produktioner där både musik och arrangemang är unika. Denna gången är det Eric Gadds musik som spelas av den 16 man starka jazzorkestern.


Eric Gadd brukar kallas Sveriges soulkung och har belönats med flera grammisar. Bohuslän Big Band, som är Vara Konserthus egen ensemble, anses vara Sveriges mest kreativa och innovativa storband. Publiken kan alltså förvänta sig ett möte där det bästa från två världar bildar ett nytt spännande musikaliskt universum.


Eric Gadds soulmusik färgas av storbandsjazzen. De musikaliska arrangemangen låter lyssnaren upptäcka nya sidor hos både Eric Gadd och Bohuslän Big Band. Kombinationen Gadd och BBB strålar av självförtroende och perfektion. Tillsammans låter de jazzens spontanitet möta både improvisation och lekfullhet.


Konserten inleds emellertid med en stillsammare soulröst. Hanne Boel och pianisten Jacob Karlzon låter varandras starka musikaliska personligheter blomma ut i ett perfekt samspel. Lyhördhet, spontanitet, noggrannhet och vikten av det enkla gör dem till en perfekt duo som genomstrålas av kärlek till musiken.


I fjol släppte de det gemensamma albumet The Shining of Things. Hanne Boel har sedan debuten 1988 gett ut 14 album och toppat hitlistorna i Skandinavien många gånger. Hon har tidigare huvudsakligen rört sig inom rock och soul, men har på senare år intresserat sig alltmer för jazz. Jacob Karlzon har släppt fem egna album och medverkat på fler än fyrtio. År 2010 utnämndes han till årets jazzmusiker i Sverige och fick samma år det franska Django d’Or-priset.


Biljetter till konserten på Kulturum säljs vid entrén, på kommunens webbsida eller på www.jazzilerum.se. Medlemmar i Jazz i Lerum har reducerat biljettpris.