20130414 - Bluesmöte Eric Bibb Knut Reiersrud, Ale Möller

Bluesmöte med giganter

När Jazz i Lerum för några veckor sedan arrangerade en dubbelkonsert i Partille med bland annat Hanne Juul, Eric Gadd och Bohuslän Big Band var publiken i det nästan fullsatta Kulturum begeistrad.  Söndagen den 14 april är det Dergårdsteaterns tur att ta del av jazzmusikföreningens nästa stora konsert där tre av musikvärldens giganter står på scen tillsammans för första gången. Med blues, världsmusik och folkmusik av bästa klass är musikerkungarna Ale Möller, Eric Bibb och Knut Reiersrud redo att få publiken att hissna.


Multiinstrumentalisten och världsmusikern Ale Möller bygger ett eget musiklandskap, grundat på traditioner från många håll. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också det som är hans drivkraft i musiken. I ungdomsåren var det främst trumpeten och jazzmusiken som upptog hans intresse men snart gick han vidare till folkmusiken, både den svenska och den han fann i andra länder. Som Sveriges mest kända världsmusikartist är han också multiinstrumentalist och spelar allt från dragspel och flöjter till mandola och kohorn.


Eric Bibb växte upp i New York i en familj full av musiker. Redan som sjuåring fick han sin första gitarr och från den dagen kom musiken att prägla allt han gjorde. Som innerlig bluestolkare med en varm och sammetslen röst är han prisad världen över. Han förenar soul, jazz, gospel och blues som ingen annan. En konsert med Eric Bibb är en berikande upplevelse - både musikaliskt och andligt. Hans ett själfulla och skickligt genomförda framföranden är en slags folkblues där han utan problem lyckas mixa en traditionell amerikansk stil med en subtil modern känsla. Det här är världsmusik och blues i ett, och när den är som bäst.


Den egensinnige norske bluesgitarristen Knut Reiersrud är en pionjär inom den skandinaviska världsmusiken. Med stor nyfikenhet har han skapat ett eget sound genom att sammanföra folkmusik från olika delar av världen. Han har öppnat öronen för nya klanger i bluesens värld för den breda publiken. Som 18-åring blev han känd över en natt efter att hans idoler Buddy Guy och Otis Rush lyssnat på hans gitarrspel och genast inviterat honom till Chicago. Sedan dess har det gått mer än 30 år och han har hunnit med 6000 konserter, spelat på mer än 300 skivor och lärt sig bemästra tio olika stränginstrument. Svårigheten är att förklara vilken typ av gitarrist han är; en man som alltid reser runt med åtta gitarrer eftersom de har ställts in på olika sätt beroende på var musiken kommer ifrån. Knut Reiersrud är mångsidigheten personifierad.


Arrangörer för konserten Bluesmöte på Dergårdsteatern är föreningen Jazz i Lerum i samarbete med Lerums kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Alingsås Sparbank och Kultur i väst. Biljetter säljs på hemsidorna lerum.se och jazzilerum.se, KomIn i Lerum samt vid entrén.

.