20130821 - Lill Lindfors och Claes Cronas kvintett

Lill Lindfors och Claes Cronas kvintett


Jazz i Lerum inleder höstens konsertserie med en riktig megastjärna, nämligen Lill Lindfors. Tillsammans med Claes Cronas kvintett kommer hon till Dergårdsteatern den 21 augusti.


Det som gör Lill Lindfors unik bland svenska artister är inte bara att hon släppt sannolika åttiotalet skivor sedan början av sextiotalet utan kanske än mer för att hon har fans i alla åldrar och inom vitt skilda genrer. Dessutom har hennes karriär varit tämligen spikrak och opåverkad av vad som för tillfället varit ute eller inne.


Det hela började på sextiotalet med Hagge Geigerts nyårsrevy. Därefter följde i rask takt  TV-program och musikaler, KnäppUpp-revyer och ett långt samarbete med Hasse och Tage som varvades med Eurovisonsschlager och spelfilm med Karl-Gustaf Lindstedt och Stig Grybe.


Lill Lindfors biografi visar en mångsidighet och bredd som är få artister förunnat; barnprogram, egna shower, jazz, barnvisor, Tv-pjäser, turnéer, konferencier-uppdrag, och framträdande med både stora symfoniorkestrar och mindre konstellationer. Inte konstigt att hon fått medalj av kungen.


Claes Cronas kvintett består förutom av Claes Crona av Hector Bingert, saxofon, Mats Norrefalk gitarr, Hans Backenroth bas, och Jocke Ekberg, trummor.


Pianisten Claes Crona, en av Sveriges bästa inom sin genre, inledde sin karriär på anrika Nalen i Stockholm. Spelningar med några av jazzelitens stora förde honom till New York där han jammade på jazzklubbarna under en del av 70-talet. Benny Goodman, Svend Asmussen, Scott Hamilton, Toots Thielemans, Arne Domnerus och Alice Babs är bara några av många välkända musiker som han spelat med genom åren.


Det var 2009 som Claes Crona inledde samarbetet med Lill Lindfors då de gjorde både ett album och livekonsert vid Musik vid Siljan,  en av Sveriges  äldsta musikfestivaler. I kvintetten som backar upp Lill Lindfors vid konserten i Lerum har Claes Crona samlat några av de bästa musikerna som Sverige kan erbjuda idag.


Jazz i Lerum hälsar publiken varmt välkommen. För första gången kan nu lerumsborna köpa biljetter till konserterna på Dergårdsteatern via Ticnet vilket gör det enklare att förköpa biljetter.