2014-03-25 - Rigmor Gustafsson Håkan Broström New Places Orchestra

Dubbelt så bra med Rigmor Gustafsson & Håkan Broström och New Places Orchestra


Sveriges kanske bästa jazzsångerska Rigmor Gustafssson, mångsidige saxofonisten Håkan Broström och hans eminenta storband New Places Orchestra är en strålande konstellation. Tillsammans gör de Jazz i Lerums nästa stora konsert. Det kan knappast bli bättre. Konserten ges på Öijareds Golfklubb tisdagen den 25 mars och ytterligare en gång torsdagen den 27 mars. Denna gång i Partilles kulturhus, Kulturum.


Att ha samma konsert med två dagars mellanrum är inget som bekymrar jazzföreningen. Man har tidigare använt sig av båda konsertlokalerna och då dragit fullt hus och nått många nya konsertbesökare just för att man inte förlagt konserten till centrala Lerum. Två konserter blir helt enkelt dubbelt så bra!


Rigmor Gustafsson behöver knappast någon närmare presentation. Sedan barnsben har musiken varit centralt i hennes liv. Från kommunala musikskolan i Grums och så småningom Musikhögskolan i Stockholm var steget inte långt till jazzskolorna The New School for Jazz och Mannes School for Jazz i New York. Det var för övrig där hon bildade gruppen Rigmor Gustafsson Quintet.

Under 2000-talet har Rigmor samarbetat med en rad legendariska musiker. Hon har också uppmärksammats för sina många olika musikprojekt, bland annat med Gothenburg Wind Orchestra, Dalasinfoniettan och Norrbotten Big Band. Också de som inte är bevandrade inom jazzen tog Rigmor till sitt hjärta när hon 2010 sjöng på prinsessan Victorias och Daniels bröllop för en gigantisk TV- publik. Samma år utkom albumet Calling You, på vilken Rigmor samarbetar med Radio String Quartet Vienna. Rigmor och stråkkvartetten turnerade i samband med skivsläppet och gjorde över 50 konserter tillsammans under året i Sverige och övriga Europa.


En rad album, många utmärkelser och stipendier har kantat hennes väg under senare år. I fjol mottog hon Kungliga Musikaliska Academins Jazzpris som anses vara ett av de främsta svenska jazzpriserna. Redan 2007 fick hon en grammis för bästa jazzplatta, egenproducerad med jazzbasisten Lars Danielsson.


Rigmor Gustafssons samarbete med Håkan Broström har nu resulterat i en mindre turné på initiativ av Jazz i Lerum. Förutom att Håkan gör musikarrangemangen och en hel del komponerande hanterar han också sopran-, alt-, och tenorsax i mästarklass.


Sedan New Places Orchestra, NPO, startade har man arbetat mycket med olika gästartister inom flera olika genrer. Recensenterna har öst lovord över orkestern som lyckats samla några av de absolut främsta musikerna inom svensk jazz idag.


Det blir en spännande konsert där Rigmor Gustafsson, med stor integritet och van att gå sina egna vägar, möter rutinerade NPO.