2014-04-02 - Jonas Knutsson & Tom Kennedy Quartet

Jazz i Lerum har gjort det igen:

Jonas + Tom = sant


Världen känns full av jazzartister just nu. Kanske är det för att vi befinner oss i Lerum och vi har en osedvanligt produktiv jazzförening. Konserterna löser av varandra och den här gången handlar det om saxofonisten Jonas Knutsson och basisten Tom Kennedy. Onsdagen den 2 april kommer de till Torpskolan. De två har känt varandra sedan 80-talet och Jonas var 17 år gammal. Det var då den amerikanska jazzgiganten Tom Kennedy ringde hem till Jonas i Grisbacka och frågade om han ville vara med på ett jam. På den vägen är det.


I Lerum möter vi den bägge tillsammans med Tom Kennedys Quartet. Tillsammans med Charles Blenzig på klaviaturer och Tuomas Ojala på trummor bjuder de på explosiv jazzfusion av allra högsta internationella klass.


Jonas Knutsson är nu sedan länge etablerad som en av våra främsta saxofonister inom jazz, fusion och folkmusik. Supervirtuosen Tom Kennedy reser världen runt, ofta tillsammans med Dave Weckl eller Mike Stern. Han har sedan 70-talet spelat med alla de tyngsta namnen inom jazz och fusion och har gjort sig känd för ett djupt sväng och ekvilibristiskt basspel. Förutom samarbeten med Dave Weckl och Mike Stern har han också spelat med musiker som Al DiMeola, Michael Brecker och Tania Maria.
Jonas samarbetar ofta med musiker som Ale Möller, Nils Landgren, Lena Willemark, Mats Öberg och Johan Norberg. Mellan sina många turnéer hinner han också leda folksaxband och undervisa på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.


Pianisten Charles Blenzig är sedan decennier närmast en institution på New Yorks jazzscen. Just nu är han aktuell tillsammans med den italienska rapstjärnan Lorenzo Cherubini.


Trummisen Tuomas Ojala arbetar brett inom improvisationsmusik med musiker som Joakim Milder och Fredrik Ljungkvist. Tillsammans med Jonas Knutsson ingår han också i pianisten Ira Mogilevskys grupp Gushpanka. Tuomas jobbar även med musik i produktioner för SVT och SR.


Vi kan alltså se fram mot en spännande kväll i ännu ett jazz i Lerum-arrangemang. Ny konsertlokal, spännande konstellationer. Missa inte.
Som vanligt köper man biljetterna enklast på Jazz i Lerums hemsida www.jazzilerum.se.