20171103 - "Japan Indien Sverige"

Karin Nakagawa

Suranjana Ghosh

Anders Hagberg

Fredag 3 november 2017 kl. 19.00

Öijared Resort Öijaredsvägen 59, 448 92 FlodaConnecting worlds - Vänskapskonsert

"Japan - Indien - Sverige"


Ett fascinerande möte mellan nordisk jazz, japansk musik och indisk klassisk musik – och mellan virtuoser i tät improviserad dialog över såväl indiska ragor som svensk folkton.


Improvisation och gränsöverskridande samarbeten är kännetecknande för Anders Hagberg, och hans projekt inkluderar ofta musiker från olika genrer och kulturer samt även andra konstformer, som dans och bild. Han har turnerat över hela världen med grupper som Yggdrasil, Mynta och egna band, samt med musiker som Marilyn Mazur, John Tchicai mfl. Hans internationella samarbeten inkluderar artister från Japan, Brasilien, Västafrika, USA.


Sedan flera decennier har han haft ett nära samarbete med många av de främsta indiska musikerna och turnerar regelbundet i Indien som solist.


Han har också skrivit musik till filmer och dansföreställningar och gjort många album i eget namn som fått grammis-nomineringar och priser. Anders Hagberg arbetar som universitetslektor i improvisation på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.


Suranjana Gosh är en av få kvinnliga tablaspelare från Indien. Hon är en mästerlig musiker, utbildad i Kolkata i den nordindiska klassiska musiken. Med en knivskarp precision, ofta i halsbrytande tempon, framför hon karaktäristiska rytmiska mönster från den nordindiska musiken både på tabla, en tonal trumma, men också vokalt, så kallad mouth percussion.


Suranjana Gosh har samarbetat med musiker från ett brett spektra av genrer som indisk raga, svensk folkmusik, blues, jazz, flamenco, sakral musik, opera och mycket annat. Förutom sin musikergärning i Indien har hon under det senaste femton åren även samarbetat med en rad svenska musiker, till exempel Erik Steen, Lena Willemark och Ale Möller.


Karin Nakagawa föddes i Tokyo och har i dag sin bas både i Tyskland och Japan. Uppväxt i en musikfamilj började hon spela piano redan som treåring, och bytte till 25-strängad koto när hon var tolv år. Hon har sedan utbildat sig vid Tokyo University of Arts, där hon studerat traditionell 13-strängad koto, shamisen och japansk sång.


I dag är hon en av få experter på 25-strängad koto, där hennes inspiratör och läromästare är professor Keiko Nosaka (Souju Nosaka). Välkänd för sin stora bredd inom improvisationsområdet har Karin Nakagawa samarbetat med musiker från både österländska och västerländska musiktraditioner. Hon jobbar också gärna med berättare, skådespelare, dansare och konstnärer över hela världen. Hon har turnerat i över 20 länder. I Sverige har hon tidigare även samarbetat med Lena Willemark och Anders Jormin.


Karin Nakagawa – koto, sång

Suranjana Ghosh – tabla, mouth percussion

Anders Hagberg – flöjter, sopransaxofon


www.andershagberg.se

www.tablasuranjana.com

www.karinnakagawa.comArrangör: Musik i Lerum


Biljettpris 150kr, betalande medlem Musik i Lerum 100kr

Studerande och Barn gratis i mån av plats!


Köp biljetter i vår Webshop (onumrerade platser)

Kassan i entrén öppnar kl. 18.00 på konsertdagen


Vi är tacksamma om du betalar med Kort eller Swish vid konserten. För att få medlemsrabatt skall du ha betalat medlemsavgiften för innevarande år - du kan betala den här.

Konserten är i två delar med paus och beräknad total tid är c:a 2-2½ tim. inkl. paus. Kaffe/The serveras i pausen (och ibland även innan konserten).