2022-09-13 Svante Söderqvist Trio

Svante Söderqvist Trio


tisdagen den 14 september 2022

Dergårdsteaten, Lerum


Kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist har under sina 20 år som professionell musiker gjort sig känd som en av landets främsta jazzbasister. Han har under åren turnérat och spelat in skivor med en lång rad svenska jazzartister, däribland Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson, Magnus Lindgren, Peter Asplund, Joakim Milder och Mathias Algotsson med flera. Dessutom har han varit anställd jazzmusiker vid Estrad Norr i Jämtland samt medverkat i uppsättningar på landets större teaterscener.


På senare år har han även tagit ett steg mot den klassiska världen med återkommande frilansuppdrag för olika klassiska ensembler, och han är även aktiv inom svensk folkmusik med flera välrenommerade grupper och projekt.


År 2018 startades den första egna gruppen Svante Söderqvist Trio, och i tillägg till kontrabasen spelar han här även sitt ursprungliga huvudinstrument cello i stor omfattning. Med sig har han de mångårige kollegorna Adam Forkelid och Calle Rasmusson på piano respektive trummor/slagverk. Trion har spelat ihop i många olika konstellationer under många år vilket gör att gruppen är mycket samspelt.


Musiken är i huvudsak komponerad av Söderqvist, med en tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element utöver jazzen från både folkmusik och klassisk musik. Både Adam Forkelid och Calle Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet.

Genom att använda stråkspel på både kontrabas och cello och även sjunga skapar Söderqvist ett mångfasetterat solistiskt uttryck vilket gör att jazztrioformatet känns både varierat och nyskapande.


I mars 2020 släpptes debutalbumet ARRIVAL på skivbolaget Prophone/Naxos, och skivan har tagits emot oerhört väl av både recensenter och publik. Utöver trion medverkar även den internationellt mycket uppmärksammade polske jazzviolinisten Adam Baldych (ACT) som gästsolist på ett par låtar.


Adam Forkelid är en av Sveriges mest anlitade jazzpianister. Hans kvartett 1st Movement, trion Lekverk och elektro-akustiska gruppen Soundscape Orchestra är de mest profilerade grupperna han jobbat med de sista åren, men han har också spelat sin egen musik både på skiva och scen med musiker som Georg Riedel, Joakim Milder och den klassiske klarinettsolisten Kjell Fagéus.


Adam har också frilansat med många av landets mest namnkunniga musiker, som Magnus Lindgren, Peter Asplund, Jan Allan, Magnus Öström, Karin Hammar, Rigmor och Christina Gustafsson, Josefin Lindstrand och Karl-Martin Almqvist, för att nämna några.
Han turnerar även internationellt, bland annat med den brasilianske stjärngitarristen Pedro Martins. Från 2012 och några år framåt var han också medlem i Norrbotten Big Band, där han turnerade och spelade in med musiker som Maria Schneider, Tim Hagans, Angelique Kidjo, Louis Cole, Genevieve Artadi, Anne-Mette Iversen, Marilyn Mazur och E.J. Strickland.


Calle Rasmusson är en mångsidig musiker. Som jazztrummis har han gjort sig känd som en av de absolut bästa i landet och dessutom är han en flitigt anlitad arrangör för större ensembler såsom symfoniorkestrar och storband med mera.


Rasmusson har som trummis arbetat med exempelvis Norrbotten Big Band, Rigmor Gustafsson, Barbara Henricks, Blue House Jazz Orchestra, Magnus Lindgren, Peter Asplund, Jojje Wadenius, Dalasinfoniettan, Hupert Laws, Patti Austin m fl.


Som arrangör/kompositör har han skrivit för ensembler som The Metropole Orschestra, Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Bohuslän Big Band, Norrbotten Big Band, Norrlandsoperan. År 2017 släppte Rasmusson sitt hyllade debutalbum One med jazztrio och i samarbete med Dalasinfoniettan.