Stipendiater

Musik i Lerum delar varje år i november ut ett musikstipendium

Kriterier för stipendiet är följande:
Detta stipendium utdelas till musiker bosatt, verksam eller med sina rötter i Lerum med omnejd som på ett förtjänstfullt sätt verkat för att sprida eller utveckla högkvalitativ musik.

Medlemmar är välkomna att lämna förslag genom att meddela styrelsen senast 30 september. Styrelsen fattar beslut under oktober månad.

Nedan hittar ni listan över stipendiater från 2013 och framåt, med tillhörande motivering.

Musik i Lerum är glada och stolta att på detta sätt kunna uppmärksamma alla dessa fantastiska musikanters gärning.

 

 

Foto: Christer Åkerlund

2023 – David Bäck

Motivering:
Med musikalisk entusiasm och stor skicklighet bygger han nya broar mellan människor. David Bäck leker fram musik och på vägen uppstår glädje och ljus. Hans musik har också en pedagogisk underström, som – helt fri från pekpinnar­  – skapar hopp och framtidstro.

2022 – Ulrika Henkelman

Motivering:
I alla sammanhang har musikern, arrangören, kör- och orkesterledaren haft inkluderandet som ledord. Genom Sångfåglarna, Diskanten och större körer i bl.a. Equmeniakyrkan Lerum och Betlehemskyrkan går en röd tråd. Många har fått glädjen i att gå Side by Side eller delat någon av alla Dream Orchestras som hon medverkat i genom livet. Musik i Lerum hyllar en inkluderande ledare och musikalisk förebild!

2021 – Camilla Voigt

Motivering:
Att få musik att passa i olika sammanhang är en stor konst att behärska. Nyckeln är gränsöverskridande samarbeten med vidgade musikaliska vyer och i hennes genuina kompositioner. Med en stor integritet i sin gärning som musikledare och kompositör har Camilla berikat musiker, sångare och publik. Själfullhet och nerv är hennes signum.

2020 – Mikael Högdahl

Motivering:
Med smittande stor glädje och energi har han fostrat många elever under lång tid i dem kommunala musikskolan. I ständig utveckling med vidareutbildning, att möte de som särskilda behov. Han har tagit tillvara på små och stora tillfällen att låta den kommande generationen få ta de första stegen inför publik. Som bandledare och arrangör i olika storband, orkestrar är han en ledare som lyfter och sporrar. Han är framförallt en härlig musikant och människa.

2019 – Malin Wättring

Motivering:
Lerumsdottern Malin har format ett eget utryck. Det genomsyrar i såväl improvisation som ensamblespel och hennes rika musikaliska kunskap att komponera och arrangera. Hon går från att vara självklar del av stora de stora sammanhangen till egna solostycken som alltid berör.

2018 – Amanda Andréas

Motivering:
Med sin musikaliska kreativitet och hängivenhet på scen och skiva tar Lerumsdottern Amanda Andréas och vidareutvecklar en svensk musiktradition med rötter i jazz och visa.

2017 – Bror Gunnar Jansson

Motivering:
För sin målmedvetna ambition att behålla bluesens rötter in i framtiden har Lerumsonen Bror Gunnar Jansson med sin musikaliska kraft nått  både gammal och ny publik i såväl Sverige som Norden och Europa.

2016 – Ida Sand

Motivering:
För en musikalisk naturbegåvning som blommat ut till en av Sveriges mest gedigna artister. Som pianist och sångerska får hon musiken från alla genrer att framstå som självklar och det svänger alltid.

2015 – Robert Grahn

Motivering:
Med stor social kompetens i relationer med artister, musiker och arrangörer och där hans yrkesskicklighet som en av landets främsta ljudtekniker medverkar till att produktionerna gör avtryck långt utanför Sveriges gränser.

2014 – Peter Almqvist

Motivering:
Genom sitt stora musikaliska kunnande och med sitt lyhörda samspel, med såväl den svenska som den internationella musikeliten, har Peter utvecklat jazzmusiken i olika sättningar från duo till storband. Därför är han en av Lerums genom tiderna största musikprofiler.

2013 – Nisse Landgren

Motivering:
Han har tagit sin ambassadörsroll för Sveriges Musik och Kulturskolor inte minst i vår region på största allvar och med sin stora generositet visar han oss vuxna och barn hur levande musik förenar människor över alla gränser.